Als ik terugdenk aan mijn jeugd in de Achterhoek, nog niet zo heel lang geleden, dan denk ik meteen aan de leuke tijd van samen skelteren, belletje lellen en skeeleren met vriendjes op straat. Maar ook aan de tijd dat ik bij mensen in de buurt klusjes deed om nieuwe spellen te kunnen kopen voor mijn Xbox. Ik maaide gras bij de buren, harkte bladeren bij kennissen en had als 13-jarige een krantenwijkje, samen met een vriend van mijn broer. Het leek wel alsof je iedereen uit je omgeving kende. Jij was er voor iedereen en iedereen was er voor jou, het Naoberschap. En dat voelde goed.

Het is best ironisch dat met de komst van de mobiele telefonie, contact leggen met anderen makkelijker is dan ooit, maar tegelijkertijd het onderlinge ‘echte’ contact minder wordt. Dit merkte ik
pas echt toen ik naar Arnhem verhuisde om er te gaan studeren.

Als student aan de HAN had ik weinig tijd om, naast mijn studie, veel uren te werken. Dus ik ging in mijn vrije tijd op zoek naar klusjes in mijn buurt, net zoals ik vroeger thuis altijd deed. Dit bleek moeilijker dan gedacht, want in een grote stad kent niemand elkaar.

Zo ontstond bij mij het idee hier iets aan te willen doen. Ik bedacht dat ik juist dat mobieltje, dat voor disconnectie zorgt, kon gebruiken om een klein stukje Naoberschap terug te brengen in mijn
omgeving, stad en misschien wel heel Nederland. Zo is het klusjesplatform HopJob ontstaan! HopJob is een mobiele applicatie voor het plaatsen en vinden van lokale, kortdurende klusjes, waar
geen professional voor nodig is. Denk hierbij aan het uitlaten van honden, het wassen van auto’s, gras maaien, boodschappen doen en lege flessen wegbrengen, om maar eens enkele voorbeelden te noemen.

Mijn wens is dat met dit initiatief jong en oud, in wijken en buurten, elkaar weer gaan helpen en elkaar zo leren kennen. Nieuwerwets noaberschap!